Nastavitev pozicije - Bike Fitting
Nastavitev pozicije - Bike Fitting
Vas mučijo nastavitve ... nastavitev blokejev na čevlju, višina sedeža, pomik sedeža naprej-nazaj, razdalja sedež-krmilo, dolžina fajfe in višinska razlika med balanco in sedežem ?
Kolesarski center Valter Bonča Idrija (tel 05/374 11 30) vam za 50€ nastavi vse to. Po sistemu Specialized BG FIT.
Nastavitev kolesa, ki prekaša vse druge sisteme in vam zagotavlja hitrejšo vožnjo, več udobja in močno zmanjša možnost športne poškodbe. To je BG FIT – sistem nastavitve kolesa, ki temelji na opazovanju vašega telesa in vam ne skuša vsiliti v naprej določene vzorce. BG FIT prilagodi kolo vašemu telesu in ne obratno. Seveda deluje sistem z vsemi znamkami in skoraj vsemi tipi koles, zato je resnično namenjen najširšemu krogu kolesarjev.
Zakaj je BG FIT vodilni sistem za nastavitev kolesa
Specialized je kot vodilni proizvajalec koles in opreme že pred desetletjem spoznal, da ima kolesarstvo kljub nešteto prednostim tudi nekatere negativne učinke. Z željo po zmanjšanju možnosti nastanka športnih poškodb je nastal program Body Geometry, del tega programa pa je v zadnjih letih tudi FIT ali Fit Integration Technology. Sistem je razvil dr. Andy Pruit, svetovno priznan strokovnjak za ergonomijo, ki je v treh desetletjih pomagal zmagovati številnim olimpijskim in svetovnim prvakom v kolesarstvu in triatlonu. Sistem je v desetih letih razvil do današnje stopnje, ko ga lahko izvajajo trgovci po vsem svetu (sedaj tudi v Sloveniji), a seveda morajo predhodno opraviti temeljito izobraževanje na specializedovi univerzi SBCU.
Sistem BG FIT temelji na opazovanju in spoznavanju posameznika, kar je ključna razlika od drugih sistemov, ki temeljijo zgolj na dimenzijah kolesarja in stopnji fizične pripravljenosti. Cilj programa je zato tudi precej širok in zagotavlja kolesarju več udobja in manjšo možnost poškodbe, hkrati pa boste lahko s povsem pravilno nastavljenim kolesom vozili dlje in hitreje, med in po vožnji pa boste manj utrujeni. Sistem še zdaleč ni omejen le na vrhunske gorske in cestne kolesarje, več kot primeren je tudi za čiste rekreativce, izletnike in celo mestne kolesarje.
5 korakov do popolnega zadovoljstva
Kolesar si glede na svoje želje in način vožnje sam izbere stopnjo nastavitve s sitemom BG FIT, ki je na voljo v treh različicah. 3D je najbolj temeljita nastavitev, ki obsega tudi analizo s prednje in zadnje strani, program 2D temelji na stranski analizi, za najmanj zahtevne pa je na voljo še osnovi program z osnovnimi nasveti glede izbire sedeža, krmila in drugih komponet.
Najbolj kompleksen program 3D je sestavljen iz petih korakov:
1. KORAK – INTERVJU: temeljit pogovor s tehnikom bo razkril posameznikovo kolesarsko zgodovino in poškodbe, trenutno stanje in želje za prihodnost.
2. KORAK – OCENA GIBLJIVOSTI: nizko krmilo ni rešitev za vsakogar, zato mora strokovnjak za nastavitev izmeriti gibljivost vašega telesa, ki bo osnova za nastavitev komponent kolesa. Hkrati se merijo tudi parametri kot so poravnanost stopal, poravnanost nog (kolena, kolki), linija hrbtenice in drugo.
3. KORAK – STRANSKI POGLED: šele sedaj se kolesar povzpne na kolo, tehnik pa s pomočjo meritev, preizkušanja in opazovanja nastavi položaj sedeža in krmila ter po potrebi ploščic pedal na čevljih. Položaj kolesarja po tem koraku bo udoben in manj naporen za hrbtenico, roke in kolena.
4. KORAK – POGLED OD SPREDAJ: z to analizo se optimizira položaj kolkov, kolen in stopala za večjo učinkovitost in uravnovešen prenos energije; s tem se zmanj tudi možnosti poškodb.
5. KORAK – PONOVNI PREGLED: po tednu ali dveh se kolesar vrne k tehniku za nastavitev in naredi se ocena sprememb ter po potrebi tudi ponastavi ali zamenja določeno komponento.
Kolesarski center Valter Bonča Idrija (tel 05/374 11 30) vam za 50€ nastavi vse to. Po sistemu Specialized BG FIT.
Nastavitev kolesa, ki prekaša vse druge sisteme in vam zagotavlja hitrejšo vožnjo, več udobja in močno zmanjša možnost športne poškodbe. To je BG FIT – sistem nastavitve kolesa, ki temelji na opazovanju vašega telesa in vam ne skuša vsiliti v naprej določene vzorce. BG FIT prilagodi kolo vašemu telesu in ne obratno. Seveda deluje sistem z vsemi znamkami in skoraj vsemi tipi koles, zato je resnično namenjen najširšemu krogu kolesarjev.
Zakaj je BG FIT vodilni sistem za nastavitev kolesa
Specialized je kot vodilni proizvajalec koles in opreme že pred desetletjem spoznal, da ima kolesarstvo kljub nešteto prednostim tudi nekatere negativne učinke. Z željo po zmanjšanju možnosti nastanka športnih poškodb je nastal program Body Geometry, del tega programa pa je v zadnjih letih tudi FIT ali Fit Integration Technology. Sistem je razvil dr. Andy Pruit, svetovno priznan strokovnjak za ergonomijo, ki je v treh desetletjih pomagal zmagovati številnim olimpijskim in svetovnim prvakom v kolesarstvu in triatlonu. Sistem je v desetih letih razvil do današnje stopnje, ko ga lahko izvajajo trgovci po vsem svetu (sedaj tudi v Sloveniji), a seveda morajo predhodno opraviti temeljito izobraževanje na specializedovi univerzi SBCU.
Sistem BG FIT temelji na opazovanju in spoznavanju posameznika, kar je ključna razlika od drugih sistemov, ki temeljijo zgolj na dimenzijah kolesarja in stopnji fizične pripravljenosti. Cilj programa je zato tudi precej širok in zagotavlja kolesarju več udobja in manjšo možnost poškodbe, hkrati pa boste lahko s povsem pravilno nastavljenim kolesom vozili dlje in hitreje, med in po vožnji pa boste manj utrujeni. Sistem še zdaleč ni omejen le na vrhunske gorske in cestne kolesarje, več kot primeren je tudi za čiste rekreativce, izletnike in celo mestne kolesarje.
5 korakov do popolnega zadovoljstva
Kolesar si glede na svoje želje in način vožnje sam izbere stopnjo nastavitve s sitemom BG FIT, ki je na voljo v treh različicah. 3D je najbolj temeljita nastavitev, ki obsega tudi analizo s prednje in zadnje strani, program 2D temelji na stranski analizi, za najmanj zahtevne pa je na voljo še osnovi program z osnovnimi nasveti glede izbire sedeža, krmila in drugih komponet.
Najbolj kompleksen program 3D je sestavljen iz petih korakov:
1. KORAK – INTERVJU: temeljit pogovor s tehnikom bo razkril posameznikovo kolesarsko zgodovino in poškodbe, trenutno stanje in želje za prihodnost.
2. KORAK – OCENA GIBLJIVOSTI: nizko krmilo ni rešitev za vsakogar, zato mora strokovnjak za nastavitev izmeriti gibljivost vašega telesa, ki bo osnova za nastavitev komponent kolesa. Hkrati se merijo tudi parametri kot so poravnanost stopal, poravnanost nog (kolena, kolki), linija hrbtenice in drugo.
3. KORAK – STRANSKI POGLED: šele sedaj se kolesar povzpne na kolo, tehnik pa s pomočjo meritev, preizkušanja in opazovanja nastavi položaj sedeža in krmila ter po potrebi ploščic pedal na čevljih. Položaj kolesarja po tem koraku bo udoben in manj naporen za hrbtenico, roke in kolena.
4. KORAK – POGLED OD SPREDAJ: z to analizo se optimizira položaj kolkov, kolen in stopala za večjo učinkovitost in uravnovešen prenos energije; s tem se zmanj tudi možnosti poškodb.
5. KORAK – PONOVNI PREGLED: po tednu ali dveh se kolesar vrne k tehniku za nastavitev in naredi se ocena sprememb ter po potrebi tudi ponastavi ali zamenja določeno komponento.
.............................. Prodajam na Bolhi : http://www.bolha.com/uporabnik/furbi
Re: Nastavitev pozicije - Bike Fitting
Koristno! Hvala,da si napisal!
Bom ga kar poklical.
Bom ga kar poklical.
je že kdo bil,.misli kdo it?
jaz sem interesent..
jaz sem interesent..
Dal sem vam informacijo, sedaj pa prosim da tisti ki so bili pri Valterju na nastavitvah naj kaj napišejo kako zgleda in mnenje !
.............................. Prodajam na Bolhi : http://www.bolha.com/uporabnik/furbi
zgleda kot piše gor, splača se it ker je mojster in se ti res posveti
ma to bonča opravlja nastavitve?
Govoril sem z njim po telefonu. Fiting nardi vsak dan ni problema,sam poklicat je treba dan prej.
Čez teden nardi po 18 uri ,v soboto pa po 12 tako ,da ni več strank.
Nameravam it v soboto tako,da takrat lah več napišem.
Čez teden nardi po 18 uri ,v soboto pa po 12 tako ,da ni več strank.
Nameravam it v soboto tako,da takrat lah več napišem.
Včeri sem bil pri g.Bonči. Soglašam z tackotom,vse nardi kot je napisano.
Posveti se, sem bil pri njemu skor 2 uri. Mojster pa še zelo prijazen.
Zdej bom pa ene par tednu kolesaru,potem pa naj ga pokličem kako sem kej zadovoljen.
Posveti se, sem bil pri njemu skor 2 uri. Mojster pa še zelo prijazen.
Zdej bom pa ene par tednu kolesaru,potem pa naj ga pokličem kako sem kej zadovoljen.
Poglejte na Liquigasovo stran, za primerjavo nastavitve sedeža. Predvsem za tiste, ki poskakujete na sedežu in ste razpotegnjeni ko žirafe. Kristjan Koren: http://www.teamliquigasdoimo.com/2010/i ... leti&id=11
hehe.....coko napisal/-a:Poglejte na Liquigasovo stran, za primerjavo nastavitve sedeža. Predvsem za tiste, ki poskakujete na sedežu in ste razpotegnjeni ko žirafe. Kristjan Koren: http://www.teamliquigasdoimo.com/2010/i ... leti&id=11
kaj je tu posebnega? sej ni nobenih podatkov kolko je sedež nazaj..tacto napisal/-a:hehe.....coko napisal/-a:Poglejte na Liquigasovo stran, za primerjavo nastavitve sedeža. Predvsem za tiste, ki poskakujete na sedežu in ste razpotegnjeni ko žirafe. Kristjan Koren: http://www.teamliquigasdoimo.com/2010/i ... leti&id=11
Evo ... moj bike fitting ... danes sva z Valterjem Bonča šraufala... jutri grem na Vipavsko rundo stestirat nove nastavitve 
blokeji?Furbi napisal/-a:Evo ... moj bike fitting ... danes sva z Valterjem Bonča šraufala... jutri grem na Vipavsko rundo stestirat nove nastavitve
Premeril je kako so nastavljeni .... nič ni spreminjal.
se mi je zdelo d ne bo spreminjal
Hm, kar nekaj sprememb. Bejži delat FTP test, po istem terenu kot zadnjič, da vidiš če bo kaj boljše.Furbi napisal/-a:Evo ... moj bike fitting ... danes sva z Valterjem Bonča šraufala... jutri grem na Vipavsko rundo stestirat nove nastavitve
Kej ima pozicija sedeža naprej nazaj s poskakovanjem kolesarja?dvince napisal/-a:kaj je tu posebnega? sej ni nobenih podatkov kolko je sedež nazaj..tacto napisal/-a:hehe.....coko napisal/-a:Poglejte na Liquigasovo stran, za primerjavo nastavitve sedeža. Predvsem za tiste, ki poskakujete na sedežu in ste razpotegnjeni ko žirafe. Kristjan Koren: http://www.teamliquigasdoimo.com/2010/i ... leti&id=11
centin naprej al nazaj ima s tem res groznu malu...coko napisal/-a:Kej ima pozicija sedeža naprej nazaj s poskakovanjem kolesarja?dvince napisal/-a:kaj je tu posebnega? sej ni nobenih podatkov kolko je sedež nazaj..tacto napisal/-a:hehe.....coko napisal/-a:Poglejte na Liquigasovo stran, za primerjavo nastavitve sedeža. Predvsem za tiste, ki poskakujete na sedežu in ste razpotegnjeni ko žirafe. Kristjan Koren: http://www.teamliquigasdoimo.com/2010/i ... leti&id=11